België.

Het centrum van de wereld voor zowel chocolade als bier.
Toeval? Wij vinden van niet!

Op het eerste zicht lijkt de complementaire smaak van de twee vanzelfsprekend. Denk aan donkere bieren zoals porter of stout die vaak een specifiek chocolade aroma bevatten zonder dat er cacao aan toegevoegd is. Maar een blik van dichterbij onthult dat bier en chocolade complementaire kwaliteiten hebben. Kwaliteiten die voorbij het evidente gaan. Van zoet tot bitter, van licht tot zwaar, van wit tot donker. Deze adjectieven beschrijven zowel bier als chocolade en de manieren waarop deze smaken contrasteren en complimenteren.

Het doel bij een tasting van bier en chocolade is de intensiteit van deze smaken doen eindigen in een perfect evenwicht. Een sterke, donkere chocolade, 70% bijvoorbeeld, gepaard laten gaan met een licht bier zou de smaak van het bier teniet doen. Het omgekeerde is ook waar: zet een zoete, witte chocolade naast een complex bier en er is niet veel meer over van de chocolade om van te genieten. Er dient altijd een goede balans te zijn om de smaken van zowel het bier als de chocolade in harmonie te brengen. Deze harmonie kan echter ook bereikt worden door contrasterende smaken. Bedoeling is om ervoor te zorgen dat de praline het bier beter maakt en omgekeerd.

Jaren ervaring in de kunst van bier – en chocolade pairing maken de creatie van unieke tasting avonden mogelijk. Avonden waarvan de herinneringen blijven nazinderen, lang nadat de smaak is verdwenen.

Onze Diensten

Bier & Chocolade Tastings

We organiseren memorable tastings die het complementaire en de interactie tussen bier en chocolade in de verf zetten.

Brouwerij & KroegenTochten

Op basis van lokale kennis nemen we je mee op een tocht naar historische kroegen, herbergen en brouwerijen.

Recepties & Evenementen

Onze tastings zijn een perfecte aanvulling voor uw bedrijfsreceptie of meeting. We zetten de juiste sfeer voor een memorabel evenement.

Bier Tasting

Geen interesse in chocolade? Geen probleem! Onze kennis is uitgebreid genoeg om de breedte en diepte van bier alleen te dekken.

Chocolade Tasting

Niet geïnteresseerd in bier? Ook dit is geen probleem! Onze kennis van chocolade is uitgebreid genoeg om de breedte en diepte ervan te dekken.

Belgische Bier Cultuur

België heeft één van de meest diverse bierculturen in de wereld. Wij kunnen optreden als deskundige gidsen.

Bier & Chocolade Vorming

De perfecte start wanneer je niet weet waar te beginnen. We werken een inleidende sessie op maat uit om je de basics mee te geven.

Bier & Chocolade Toerisme

In België of elders in de wereld, we hebben een uitgebreide kennis over verschillende technieken, stijlen en smaken.

Werner Callebaut van Bierolade

Werner Collage
Werner Callebaut is een passioneel liefhebber van zowel bier als chocolade. Met een naam als Callebaut, één van de grootste namen in Belgische chocolade, is het logisch dat hij zich tot chocolade aangetrokken voelt. Hij volgde een opleiding in chocoladeverwerking aan Syntra te Aalst, met de intentie om in dechocoladewereld te werken. Op een moment ontdekte Werner ook zijn liefde voor de Belgische biercultuur en ging hij de opleiding Zytholoog, of bierkenner, in Leuven volgen. In een poging om zijn beide passies te combineren begon hij bier- en chocolade tastings te organiseren. Eerst voor de Dijleschuimers, een Leuvensebierproefvereniging, en later voor diverse verenigingen, bedrijven en evenementen in België. Waar hij eerst verrast was door het warme onthaal van zijn tastings, begrijpt hij nu dat ze een niche vullen dat voorheen ontbrak in de Belgische smaakscène.

Werner Callebaut

Naast bier- en chocolade tastings te organiseren voor een grote groep organisaties, groepen en particulieren, blijft Werner op de hoogte van de ontwikkelingen in zijn vak. Hij neemt deel aan conferenties, seminaries en evenementen over de hele wereld. Zoals onder andere de IMEX beurs in Frankfurt, IBTM World in Barcelona en de Bier- en Whiskybeurs in Göteborg voor Toerisme Vlaanderen. Werner schrijft bovendien artikels voor vakbladen en geeft interviews en lezingen. Zo kan hij zijnkennis over bier en chocolade bij een breder publiek brengen.

Maar natuurlijk ligt zijn echte passie in het ontwikkelen van interessante, verhelderende en aangename tastings voor alle soorten groepen en organisaties. Een perfecte kennismaking met de twee Belgische topproducten bier en chocolade.

Ambras is een project van Filip Millet, geboren en getogen Hoegaardier, en sinds 2004 inwoner van Noduwez, een deelgemeente van Orp-Jauche in Waals-Brabant. Ambras wordt gebrouwen in de brouwerij van Jandrain-Jandrenouille, een andere deelgemeente van Orp-Jauche, en kwam tot stand door een nauwe samenwerking met zytholoog Werner Callebaut, eveneens uit Noduwez.

Een glas Ambras bier dat vastgehouden wordt

Het is een blond bier van 6,5 % ABV en maakt gebruik van de exclusieve Amerikaanse ‘Palisade’ hop uit de Yakima Valley in de staat Washington. Deze hop kent als voornaamste kenmerk een uniek fruitig aroma van rode vruchten. Ambras onstaat door een speciale manier van gisten op vrij lage temperatuur waarbij de gist altijd ‘gestresseerd’ wordt om zoveel mogelijk esthers vrij te geven. Ambras is een dorstlesser, heeft een subtiele hoppigheid en en een aangename moutigheid met een fruitige afdronk.

Voor Vlamingen betekent het woord ‘Ambras’ ruzie. Dit Nederlandstalige woord is afkomstig van het Franse woord ‘Embarras’, wat moeilijkheid of hinder betekent. Een Nederlandstalige spreekt het woord ‘Ambras’ uit als ‘Ambrasse’, wat door een Franstalige wordt geïnterpreteerd als omhelzing, van ‘Embrasse’ terwijl de Nederlandstalige het omgekeerde bedoelt van wat de Franstalige begrijpt. Met deze naam willen we op een ludieke manier aangeven dat Vlamingen en Walen soms de dingen anders interpreteren, maar dat we toch allemaal Belgen zijn en los van elk politiek debat bewijzen perfect te kunnen samen leven. Althans dat bewijzen we in Noduwez. Hier maken en drinken we samen ‘Ambras’.

Ambras is het resultaat van een midlife crisis en de goede proevers ontdekken de knipoog naar het Vlaamse witbier en de Waalse Saison.

Santé!

Info : ambras@outlook.be of https://www.facebook.com/Ambrasdenoduwez.

Sfeerfoto’s

Klik op een foto om de galerij te starten

Göteborg Visit Flanders Bierfestival 2017

IBTM World 2016

ERA Compare Event Microsoft 2016

Testimonials

Onvergetelijk! Een vrijgezellenfeest met bier en chocolade.

Lees de volledige testimonial

Teambuilding met bier en chocolade zorgt voor een dag met een gezellige groepssfeer.

Lees de volledige testimonial

Uw eigen Bierolade-event

Wilt u een eigen bier en chocolade tasting voor uw groep of organisatie, contacteer ons dan gerust